Algemene informatie zonnepanelen

 

Hoe werkt een zonnepanelensysteem?zonnestroom

De zonnepanelen worden aangesloten op een omvormer, die wordt aangesloten op de meterkast. Zonlicht wordt door zonnepanelen omgezet in elektriciteit. Deze zwakstroom wordt door een omvormer omgezet in bruikbare elektriciteit. U gebruikt direct uw opgewekte energie of u levert terug aan uw energieleverancier.
Verbruikt u bijvoorbeeld jaarlijks 3500 kWh en wekt 2500 kWh op, dan betaalt u aan het einde van het jaar alleen het verschil; 1000 kWh.

Om meer te lezen over de technologieën klikt u hier.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Dat is afhankelijk van de hoeveelheid energie die u jaarlijks wilt opwekken, hoeveel geld u wilt investeren én van de (schaduw) vrije ruimte op uw dak.
Stel, u wilt jaarlijks € 600 besparen (2500 kWh), dan heeft u 12 panelen nodig.

 

Oriëntatie van het dak?Kompas

Zonnepanelen worden bij voorkeur richting het zuiden geplaatst, maar het is natuurlijk ook mogelijk om de panelen richting het westen en oosten te plaatsen. Panelen kunnen zowel op een plat of schuin dak geplaatst worden.

Is Nederland wel geschikt voor zonnestroom?

Zonnepanelen doen het ook goed in koude klimaten met veel bewolking. Overal waar daglicht is doen ze het prima. Het bewolkte Duitsland heeft bijvoorbeeld al het grootste aantal woningen met zonnepanelen ter wereld! In de zomer komt daar al bijna tien procent van alle elektriciteit van zonnepanelen. Ook in Nederland zijn zonnepanelen dus een prima investering.

Zijn zonnepanelen milieuvriendelijk?

Ja. Zonnepanelen kunnen voor 99% worden gerecycled. De metalen in de meeste zonnepanelen worden dus weer gebruikt in nieuwe panelen. Bovendien besparen ze vele malen meer energie dan het kost om ze te maken. Tegenwoordig hebben ze al na slechts 1-3 jaar de energie voor de productie terugverdiend. Bovendien helpen zonnepanelen mee het klimaat te beschermen. Zonnepanelen zijn daarom heel milieuvriendelijk. Daarentegen komen bij de productie van gewone stroom door kolencentrales wél veel vervuilende stoffen in het milieu terecht.

Wat is kWh?

KWh is de afkorting voor kilowattuur. Het geeft de hoeveelheid elektriciteit aan. Op uw eindejaarsrekening kunt u zien hoeveel kWh stroom u gedurende een jaar heeft gebruikt. Eén kWh betekent 1 uur lang 1000 Watt stroom gebruiken.

Wat is een wattpiek?

Wattpiek (Wp) geeft aan hoeveel stroom een zonnepaneel opwekt onder ideale omstandigheden. Elke fabrikant meet dit vermogen en vermeldt dit bij de panelen. Het wordt wereldwijd hetzelfde gemeten. Het vermogen kan behoorlijk verschillen. Door te kijken naar de Wattpiek kunt u de opbrengst van de zonnepanelen onderling vergelijken.

Wat kost een zonnepanelensysteem?

Dat hangt af van bijvoorbeeld :

– Type & het aantal panelen
– Type omvormer
– Oriëntatie panelen
– Installatiekosten
– Soort dak

Wilt u meer weten over de mogelijkheden op uw dak neem dan contact met ons op of vraag direct een offerte aan.