Photovoltaïsche cellen

Een zonnecel zet zonlicht om in elektrische energie. Het belangrijkste onderdeel van een gewone fotovoltaïsche cel is halfgeleidend materiaal dat p-type en n-type bevat. De elektrische stroom kan maar in één richting door de zonnecel lopen. Als er zonlicht op de zonnecel valt, worden er elektronen losgeschoten. Die gaan dus in de gewenste richting bewegen. De beweging van alle losgemaakte elektronen samen is de elektrische stroom die door de zonnecel loopt. Om van de stroom gebruik te kunnen maken worden de cellen in een zonnepaneel gemonteerd. Zonnepanelen ook wel Photo-Voltaic leveren gelijkstroom daarom worden ze aangesloten op een omvormer die de stroom om zet in bruikbare energie (wisselstroom).

Verschillende soorten zonnepanelen

Polykristallijn zonnecellenPolykristallijn zonnecel

Het productieproces tussen poly- en monokristallijn verschilt. Polykristallijn is de eenvoudige variant. Het silicium wordt gesmolten en in bakken afgekoeld. Het silicium vormt natuurlijke kristallen (zoals bv ijskristallen). Vervolgens worden uit de afgekoelde blokken cellen gezaagd van ongeveer 15 x 15 centimeter.

Monokristallijn zonnecellenMono cel

Het silicium wordt gesmolten in een oven. Wanneer het heet genoeg is wordt er een cilinder met een kristal ingedoopt waarna het silicium zich naar dit kristal vormt. Dit kristal wordt in dunne plakken gezaagd.

Amorf zonnepanelenThin Cell

Amorfe zonnepanelen (dunne film technologie) met CIGS (koper indium pallium selenide) bevatten geen kristallen maar poeder. Deze materialen zijn een stuk duurder maar het productieproces is eenvoudiger en dus goedkoper. Bovendien is deze variant een stuk milieuvriendelijker!

 

Omvormers

Omvormers zijn een heel belangrijk onderdeel van zonnepanelen installaties. Ze zoeken de hoogste spanning (mppt) en zetten deze gelijkstroom om in wisselstroom (bruikbare stroom).

 

Verschillende soorten omvormers

String omvormerssunny-tripower

Bij string-omvormers worden de panelen aan elkaar gekoppeld in strings en vervolgens aan de omvormer gekoppeld. Dit is het meest voorkomende type installatie, en wordt toegepast wanneer de panelen allemaal dezelfde kant op staan gericht en er geen last is van schaduw. Het voordeel van deze systemen is dat ze relatief simpel zijn.

Omvormer met Power OptimizersOptimizer

Bij een installatie met omvormer en power optimizers heeft elk paneel een optimizer. Elke optimizer heeft een MPP tracker die de hoogste spanning doorgeeft aan de centrale omvormer, die vervolgens de gelijkstroom weer omzet naar wisselstroom. Dit systeem ooit bedacht voor situaties met schaduw blijkt in de praktijk veelal hogere opbrengsten te realiseren. Een aantal redenen zijn, warmteverschil per paneel, viezigheid, elk paneel degradeert anders, makkelijk met verschillende dak oriëntaties, verschillende stringlengte en monitoring op paneel niveau.

Micro-omvormersMicro

Bij een installatie met micro-omvormers heeft elk paneel zijn eigen omvormer. Dus elk paneel heeft zijn eigen MPPT en de energie wordt direct omgezet. De omvormers zijn allemaal direct aangesloten op de wisselstroom. Dit wordt vaak toegepast bij kleine installaties of bij verschillende hellingshoeken of oriëntaties.

 

Wij bieden al deze systemen aan en hebben ons gericht op uitsluitend kwaliteit met goede garanties. De juiste keuze hangt af van de situatie zoals het dak oppervlak, de oriëntatie, schaduw en natuurlijk de prijs. We houden rekening met deze factoren om tot een passende aanbieding te komen

 

Contact opnemen!