Kwaliteit en prijs

Als u overweegt zonnepanelen aan te schaffen dan gaat u ervan uit een investering te doen voor 25 jaar maar waar moeten u op letten als het om kwaliteit gaat?

Een zonnepaneel bestaat uit een aantal componenten zoals; de zonnecellen, de glasplaat, twee EVA lagen om de cellen in te kapselen, aluminium busbars om de cellen met elkaar te verbinden, het aluminium frame, backsheet en de junctionbox (contactdoos).

We lichten de componenten kort toe:EVA

Cellen moeten zorgen voor een hoge opbrengst, een mindere kwaliteit kan zorgen voor PID* ( Potential induced degradation), verkleuring of micro cracks.

De glasplaat zorgt voor stevigheid en beschermt de cellen & elektronica. Het glas heeft een grote invloed op het rendement omdat het zoveel mogelijk licht moet doorlaten. Heel belangrijk is de juiste dikte, een speciale vuil afstotende coating en het etsen van het glas.

De zonnecellen worden beschermd en op hun plaats gehouden door twee EVA lagen. Het lamineren is een
tijdrovend proces om uit te EVA2laten harden. Gebeurd dit niet met de juiste kwaliteit en op de juiste manier kunnen de lagen bros worden of los laten.

Het aluminium frame moet waterdicht zijn, minstens 20 jaar bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden (wind, water, vorst en corrosie) en makkelijk en correct te monteren zijn.

De junctionbox (contactdoos) moet stof & waterdicht zijn IP65/IP67.

Het solderen van de aluminium busbars op de cellen is een gevoelig proces omdat de cellen 3 mm dun zijn en dus heel breekbaar zijn. Niet juist solderen kan micro cracks veroorzaken, dit zijn kleine scheurtjes in de cellen.

Er zijn panelen met 2 of 3 busbars, de panelen met 3 busbars leveren meer energie op omdat de opgewekte stroom beter kan worden afgevoerd.

Alleen selecteren op prijs is riskant. De kosten van een paneel bestaat voor 90% uit
materiaalkosten dus de prijs is een goede indicatie van de kwaliteit.

* Wanneer bepaalde kristallijne zonnepanelen te maken krijgen met negatieve spanningen, ontstaat een fenomeen dat PID, ook wel polarisatie, genoemd wordt. Hierdoor verminderen de prestaties van de panelen, soms met meer dan 30% in enkele jaren.

Omvormers

Een goede omvormer maakt het verschil in efficiëntie, betrouwbaarheid en duurzaamheid.

Ook bij de omvormers zijn er grote kwaliteitsverschillen. Zo zijn er omvormers die gemaakt worden voor 10-12 jaar en andere omvormers voor 20 jaar met onderdelen uit de auto-industrie.

De omvormer is het hart van de zonnepanelen installatie. Deze zet de gelijkstroom om naar wisselstroom met een zo hoog mogelijke opbrengst. Nog enkele kenmerken van een goede omvormer; een hoge betrouwbaarheid onder alle omstandigheden en vele jaren, een groot spanningsbereik, optimale koeling (= langere levensduur), weinig geluid, stevige behuizing, veilig te installeren.

 

Contact opnemen                             Offerte aanvragen